Yetenek Yönetimi; işletmelerin vizyonlarını hayata geçirebilecek doğru insanları arayıp bulmaları, bunları işe almaları, onların performanslarını takip ederek geliştirmeleri, onları elde tutmak için farklı uygulamalar geliştirmeleri, onlara eğitim vermeleri ve onları yedeklemeleri süreçleridir.
Yetenek yönetimi tanımlandığı gibi kolay değildir. Yeteneği yönetmek zordur. Çünkü yetenekli insanlar o kadar coşkun olur ki, şirketler onları elde tutmaya, yönetmekten ziyade onları memnun ederek kuruma bağlı kılmaya ve onlarla geleceğe ilerlemeye çalışır. Onları mümkün olduğunca özgür bırakır.
Bu konuyla ilgili uluslararası kuruluşlarla çapraz iş yapmak (cross functional) dediğimiz; ne istiyorsa yapsın, yeter ki içeride kalsın anlayışına varan uygulamalar var. Türkiye’deki organizasyonel yapılarda henüz bu derece esneklikler yok. Ama biz de mutlaka o noktalara geleceğiz.
Yetenek yönetimi çok pahalı bir süreçtir
Yetenekli insanlara standardın dışında eğitim vermek ve insan kaynağı uygulamaları geliştirmek gerekir. Bunların da toplamda bakıldığında ciddi maliyetleri vardır.
Yüksek maaş yetenekli insanları motive etmez
Yetenekli insan, uzun süre aynı işte çalışmaktan sıkılır. Bunu engellemek içinde farklı uygulamalar geliştirilmektedir. Örneğin, pazarlama bölümünde çalışan yetenekli bir kişi karma bir projeye dâhil edilerek kendi mesleği, kendi iş kolundan çok farklı işlerde çalıştırılır. Böylece o kişinin hem zihni zenginleşir hem de şirketin organizasyon içindeki bütün iç süreçlerini görerek daha yenilikçi, inovatif yaklaşımlar geliştirebilir. Kısacası yetenekli insanlara çok esnek davranılır, kaliteli ve bütçeli eğitimler verilir. Onlar da bunun karşılığını iş, proje üreterek verirler.
Yetenekli insanlar kişisel gelişimlerine ve özgürlüklerine önem verir
Yetenekli insanlar kişisel gelişimlerine ve özgürlüklerine önem verirler. Kendilerini geliştirebilecekleri eğitimlere gitmek isterler. Pahalı konferanslara gitmeyi tercih eder ya da farklı projelerde farklı coğrafyalarda çalışmak isterler. Şirketler de yetenekli insanlara bu imkânları sunmaktadır. Yetenekli kişi kendini özgür hissettiği sürece kurumdan ayrılmaz.