6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer alan yükümlülükler hakkında ve idari para cezası itirazlarına ilişkin idare ve yargı aşamalarında hizmetler sunmaktayız.
Bu kapsamda; iş kazası ve meslek hastalıkları bildirimlerini, periyodik sağlık muayeneleri kontrollerini ve acil durum eylem planıyla risk değerlendirme raporlarını incelemekteyiz.
Yaptığımız incelemeler sonucunda mevcut ve olası riskleriniz hakkında rapor sunmaktayız.
Asıl işveren – alt işveren ilişkisinde, iş hukuku ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından asıl işverenin alt işverenin faaliyetlerinden dolayı müteselsil sorumluluğu bulunmaktadır.
Uzman kadromuzla, bu kapsamda ortaya çıkabilecek, özellikle asıl işvereni ilgilendiren risklerin analizini ve takibini müşterilerimizle birlikte yapıyoruz.
Sosyal güvenlik mevzuatının en teknik konularından biri olan asgari işçilik uygulamalarında yapılacak hesaplama hataları, yüksek tutarlarda prim farklılıklarını ortaya çıkarabilir.
Firmaların prim maliyetlerini azaltmak ve pazarda maliyet avantajı sağlamak için güncel teşvik imkanlarının takibi öncelikli yapılması gerekenler arasındadır. 4&17 DANIŞMANLIK olarak mevcut durumda yararlanma imkanı olup da yararlanılmayan sigorta prim ve vergi teşviklerinin analizini yapıyor ve teşviklerden maksimum düzeyde fayda sağlanmasının yolunu açıyoruz.
Mevcut durumda yararlanılabilecek sigorta prim teşvikleri:
5510 - %5 Hazine Desteği,
5921 - İşsizlik Ödeneği Alan Sigortalıların İstihdamına İlişkin Teşvik,
6111 - İlave İstihdama İlişkin Teşvik,
6486 - Kalkınmada Öncelikli İllere İlişkin Teşvik,
5746 - Ar-Ge Teşviki,
4857 - Engelli Teşviki,
6322 - Bölgesel ve Büyük Ölçekli Yatırımlara İlişkin Teşvik,
6645 - İşkur İşbaşı Eğitim Teşviki,
6770 - Asgari Ücret Desteği,
5225 - Kültür Yatırımları Teşviki,
Yurtdışına Götürülen İşçilere İlişkin 5 puanlık Hazine Desteği
Söz konusu teşviklerin her biri önemli derecede prim maliyetlerini azaltmaktadır. Özellikle 6111 sayılı İlave İstihdama İlişkin Teşvik ve 687 sayılı İstihdam Teşviki işverenlerin prim yükünü büyük oranda azaltmakta ve istihdamın artmasına da katkı sağlamaktadır.
6111 ve 687 sayılı sigorta prim teşviklerinin detayları;
6111 - İlave İstihdama İlişkin Teşvik
6111 sayılı teşvik; kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasına teşvik etmek, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak amacıyla 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 74.maddesi ile 4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 10. madde ile işverenlere prim teşviki olarak sunulmuştur. 01/03/2011-31/12/2015 tarih aralığında uygulanmak üzere yasalaşan teşvik, Bakanlar Kurulu kararı ile 5 yıl daha uzatılarak 31/12/2020 tarihine kadar işverenlerin teşvikten yararlanması mümkün hale getirilmiştir. Teşvik süresi; sigortalının İş-Kur kaydı, yaşı ve cinsiyeti ile eğitim belgesine sahip olup olmadığına göre değişiklik göstermekle birlikte bu kapsamda en az 6 ay en çok da 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabilmesi mümkündür.
6111 sayılı teşvikten yararlanılması halinde, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemek zorunda olduğu %20,5’lik prim tutarının %5’lik Hazine Desteği düşüldükten sonra geriye kalan %15,5’lik prim tutarı kadar kazanç sağlanacaktır.