İşe alma, seçme ve yerleştirme süreci, firmaların organizasyonları gereği belirlenen ya da işten çıkışlar nedeniyle oluşan işçi açığının giderilmesi amacıyla, kadroya uygun personelin bulunması, seçilmesi, yerleştirilmesi ve oryantasyona tabi tutulmasıdır. Bu süreç şirketlerin yapısına ve sektörüne göre farklılıklar göstermektedir.
Personel Seçme Süreci:İşgücü Planlaması
İşgücü planlaması personel sağlama veya kadrolama sürecinin ilk aşamasını oluşturan önemli bir İnsan Kaynakları Yönetimi işlevidir. Bu işlevi, aslında tüm şirketler, bir şekilde yapmaktadır, ancak biçimsel, sistemli ve başarılı biçimde yapan şirketlerin sayısı oldukça azdır. İşgücü Planlaması;Performans Yönetimi, Organizasyonun amaçlarının gerçekleştirilmesi için gösterilen tüm çabaların değerlendirilmesidir. Organizasyonel performans iki uygulamayı kapsar: (1) Organizasyonun faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve ölçülmesi, (2) Çalışanların faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve ölçülmesi.
Performans değerlendirme ve ölçme, bir organizasyonun amaçlarını ne ölçüde gerçekleştirip gerçekleştiremediğini tespit etmek için yapılan çalışmalardır. Performans değerlendirme ve ölçme konusunda yapılacak çalışmalardan ilki organizasyonun hangi kriterler ve boyutlar açısından değerlendirileceği konusudur. Organizasyonel performansın ölçülmesinde kullanılacak kriterler başlıca 7 ana başlık altında toplanır;
- Kalite,Yetenek Yönetimi; işletmelerin vizyonlarını hayata geçirebilecek doğru insanları arayıp bulmaları, bunları işe almaları, onların performanslarını takip ederek geliştirmeleri, onları elde tutmak için farklı uygulamalar geliştirmeleri, onlara eğitim vermeleri ve onları yedeklemeleri süreçleridir.
Yetenek yönetimi tanımlandığı gibi kolay değildir. Yeteneği yönetmek zordur. Çünkü yetenekli insanlar o kadar coşkun olur ki, şirketler onları elde tutmaya, yönetmekten ziyade onları memnun ederek kuruma bağlı kılmaya ve onlarla geleceğe ilerlemeye çalışır. Onları mümkün olduğunca özgür bırakır.
Bu konuyla ilgili uluslararası kuruluşlarla çapraz iş yapmak (cross functional) dediğimiz; ne istiyorsa yapsın, yeter ki içeride kalsın anlayışına varan uygulamalar var. Türkiye’deki organizasyonel yapılarda henüz bu derece esneklikler yok. Ama biz de mutlaka o noktalara geleceğiz.
Yetenek yönetimi çok pahalı bir süreçtirİşlerin işletme içerisindeki zaman dilimi karşılığında oluşan iş değerlemeleri zamanla değişimler gösterecektir. Stabil değildir.
İşler ile değerleri arasındaki ilişki bozulduğu takdirde işlerle ücretler arasındaki denge de bozulacaktır. Bu durumda iş değerlemeleri bir kez yapılıp bırakılmamalı sürekliliği olan ve zamana göre de revize edilmesi gereken bir sistemdir.
Eğitim: İşle ilgili yetkinliklerin çalışanlar tarafından öğrenilmesini kolaylaştırmada şirket tarafından planlanmış çaba olarak tanımlanabilir. Bu yetkinlikler başarılı iş performansı için çözümsel olan bilgi, beceri ve davranışları içermektedir. Eğitimin amacı; eğitim programlarının temelindeki bilgi, beceri ve davranışlara personelin sahip olmasını ve onların günlük faaliyetlerinde bunlara başvurmalarını sağlamaktır.
Geliştirme: Personelin becerilerini, bilgi ve tutumlarını sistematik bir şekilde olumlu yönde değiştirerek şimdiki ve gelecekteki işinde daha başarılı olmasını sağlamaktır.
Yetiştirme: Daha çok yeni işe giren personele yeteneklerin kazandırılması ve iş özelliklerine göre gerekli olan bilgi ve beceri düzeyine ulaştırılması için yürütülen eğitim faaliyetleridir.
Şirketlerde Eğitimin Faydalarıİşletme ve Personel açısından; verimliliği arttırır ve/veya verimlilik bilincini yükseltir. İşçi-işveren ilişkilerini geliştirir. Şirket politikaların benimsenmesini ve tam olarak uygulanmasını sağlar. Üretim, yönetim ve personel maliyetlerini düşürür. Personelin değişime olan direncini azaltır.
Şirketlerde Eğitimlerin AmaçlarıÇalışanlara iş gereklerine uygun beceri, bilgi ve davranışların kazandırılması, İşletmelerde meydana gelebilecek hataların sayısının azaltılması, Ürün ve hizmet kalitesinin artırılması, Personel devir oranının azaltılması, personelin yeniliklere uyum sürecinin kısaltılması, Personelin moralinin yükseltilmesi, güdülenmesi ve isteklendirilmesi, güven duygusunun gelişmesine katkıda bulunması, kurumsal sadakat duygusunun gelişmesinin sağlanması, Personelin kariyer gelişimine imkan tanınması.
Eğitim İhtiyaç Analizinde Kullanılan YöntemlerTepkinin Ölçülmesi; Eğitime katılanların eğitimden duydukları memnuniyet ölçülür. Katılımcılar verilen eğitimi, eğitimin veriliş biçimini, eğitmeni, eğitimin verildiği mekanı değerlendirir ki bu oldukça önemli bir konudur.
Öğrenmenin Ölçülmesi; Katılımcıların eğitim programında yer alan bilgileri öğrenip öğrenmedikleri ölçülür ve öğrenme düzeylerini belirlemek amacıyla eğitim öncesi sonrası sınavlar yapılmaktadır.
Davranışların Ölçülmesi; Eğitim sonrasında davranış değişikliğinin olup olmadığını ölçebilmek amacıyla eğitimden önce ve sonra performans değerlemeleri yapılabilir. Eğitimde öğrenilenlerin işe yansıtılması belli bir zaman alacağından performans değerlemesinin en az üç ay sonra yapılması daha yararlı olacaktır.
Eğitim BütçesiPersonel eğitim çalışmalarının belirli bir maliyeti vardır. Bu nedenle de işletme yönetimi tarafından gerekli bir bütçe hazırlama zorunluluğu doğmaktadır. Belirli bir dönemde personel eğitimiyle ilgili yapılacak harcamaları belirlemek ve bu harcamalarla ilgili kaynakları sağlamak amacıyla yapılır. Eğitim bütçesi için gerekli bir yıllık bir dönem esas alınır.