Top
Kariyer Ve İşgücü Planlama

İşgücü Planlaması

İşgücü planlaması personel sağlama veya kadrolama sürecinin ilk aşamasını oluşturan önemli bir İnsan Kaynakları Yönetimi işlevidir. Bu işlevi, aslında tüm şirketler, bir şekilde yapmaktadır, ancak biçimsel, sistemli ve başarılı biçimde yapan şirketlerin sayısı oldukça azdır.

İşgücü Planlaması;

  • Doğru sayıda uygun kişinin doğru işte doğru zamanda bulundurulmasını sağlayacak şekilde şirketin insan kaynakları ihtiyacını belirleme;
  • İç ve dış işgücü arzıyla, şirketin belirli bir zaman çerçevesinde öngördüğü personel açıklarının uyumlaştırılması;
  • Gelecekteki insan kaynakları ihtiyacının sistemli şekilde değerlenmesi ve bu ihtiyaçları karşılamak için atılması gereken adımların belirlenmesi süreci olarak tanımlanabilir.

İnsan kaynağının planlanması işletme içindeki personelin kurum içi ve dışında oluşabilecek gelişmelerde uygun ve etkili bir biçimde kullanılması amacı ile gözden geçirilmesi, yeniden yapılandırılmasına ilişkin bütün hazırlık çalışmalarını kapsar.
Diğer bir ifade ile insan kaynaklarının planlanması, değişen yasal, ekonomik, akademik alanlardaki gelişmelere cevap verebilecek insan gücünün sağlanmasına, yetiştirilmesine ve geliştirilmesine yönelik stratejilerin oluşturulmasını, gerekli uygulamaların yapılmasını içerir.
İşgücü Planlaması, iki temel boyuta sahiptir.
Birincisi, İnsan Kaynakları Departmanının gelecekteki insan kaynağı ihtiyacını tahmin etmesi ile ilgilidir.
İkinci boyutu ise bu ihtiyacı karşılayacak kaynakların ve bu kaynakları değerlendirme yöntemlerinin ortaya konması oluşturmaktadır.
Genel olarak İşgücü Planlaması, uygun sayıda, uygun nitelikte personeli, uygun yerde ve zamanda bulundurma şeklinde değerlendirilebilir.
Burada temel amaç, insan kaynağını nicelik ve nitelik olarak doğru biçimde saptamak ve onlardan maksimum verimi almaktır. 
Planlamadaki amaç işletmenin temel hedeflerini gerçekleştirmek için insan gücünün organize edilmesidir. 
Bunu yapabilmek için işletmenin ihtiyaç duyduğu personelin belirlenmesi gerekir.
Bu personelin sayısı, özellikleri ve diğer özelikleri bu sırada belirlenir.
Tüm bunların yapılabilmesi için de kurumdaki mevcut çalışanlara ilişkin detaylı bilgilerin toplanması, iş analizi, görev tanımları, statü ve unvan bilgileri, performans değerlendirmeleri, eğitim programları, ücret ve ödül sistemleri ve benzeri çalışmaların yapılması gereklidir.

Kariyer Planlaması
Kariyer Planlaması, bir personelin sahip olduğu bilgi, beceri ve davranışlarının geliştirilmesiyle işletme içinde ilerlemesinin ve yükselmesinin planlaması sürecidir. Bireysel kariyer planlamaları işletmeye olan işgücü takibini daraltabilir veya arttırabilir. Kariyer özelliklerinin iyi tespit edilmesi ve buna göre işgücü piyasasındaki yapıya göre planlama yapılması personel ihtiyacının belirlenmesinde etkili olacaktır. Örneğin; kolay bulunan özelliklerin ağırlıkta olduğu bir personel ihtiyacına yönelik ilana başvuranlar daha çok olacaktır. Acil ihtiyaç olan konularda kariyer özelliklerini işgücü piyasasına göre planlamak daha akılcı bir yol olacaktır.